15 стъпки, които ще ти покажат какво да правиш с живота си (ако нямаш ни най-малка представа за това)

Статия от http://www.lifehack.bg
15 стъпки, които ще ти покажат какво да правиш с живота си
Ако се чудиш “в какво по дяволите съм наистина добър” или “към каква област да фокусирам живота си“, то следващите редове са специално за теб. Ако се чувстваш притеснен, фрустриран или объркан от неяснотата в живота си…не си сам. В нашите модерни дни на възможности и изобилие, не спираш да бъдеш облъчван от варианти, на където да насочиш съдбата си. Да не говорим за бизнес! Там опциите са стотици. Този прекалено голям избор в какво да станеш експерт може да те обърка, дори да те побърка. Разбира се, в големия избор няма нищо лошо, нека го има.
Проблемът е, че от толкова много възможности започваш да се луташ, без да знаеш на къде да поемеш. Питаш се в каква област да прекараш следващата си година, в какво да станеш експерт, на какво умение да се научиш, какво те влече?
В оставащите редове от този материал ще те насочим как да вземеш окончателно решение. Мисля, че ще успеем да ти помогнем. Продължавай да четеш…
01

Изследвай, разшири хоризонтите си

Какво имам предвид? Може да си заровиш главата в пясъка или по-модерния вариант е да се потопиш надълбоко вкъщи пред компютъра, но това надали ще е най-доброто за теб. Изследването на нови хоризонти е помогнало на много от нас да открият повече и различни парченца от себе си. Чети, пътувай, запознавай се!
Разработи си собствени вярвания за света. Помисли върху това какво те притеснява в нещата, които се случват днес. Какво би искал да видиш по-различно в твоя свят утре?
02

Какво е онова, което е очевидно за теб, но невероятно за другите?

Когато получиш отговор на този въпрос, използвай го!
Всеки творец познава това чувство: изпитваш възхищение от иновативната работа на някой друг. Тя е красива, блестяща, спираща дъха дори. Зашеметен си. Идеите им са неочаквани и изненадващи, но перфектни.
Мислиш си, “Аз никога не бих се сетил за това. Как е възможно те да го измислят? Гениално е!“. След като премине еуфорията, започваш да се самобичуваш: “Моите идеи са толкова очевидни и предвидими. Аз никога няма да бъда толкова изобретателен, колкото са те.” Тук е моментът да осъзнаеш нещо важно и дълбоко. Идеите на всеки гений изглеждат очевидни за самия него.
Обзалагам се, че всичко, което Айнщайн или музиканти като Ричард Файнман са създавали е било очевидно за тях и също толкова обикновено за техния мироглед.
Онова, което е очевидно за вас, може би е невероятно за някой друг!
Големите творци и гении на науката и изкуството често признават, че най-успешната им теория или песен е онази, която са мислели за глупава и почти са изхвърлили в кошчето, смятайки, че дори не си е струвало да я записват.
Да, ние определено сме лош съдия на самите себе си и на собствените си творения. Но нека да оставим светът да реши. Е, възможно ли е да имаш нещо, което за теб изглежда твърде очевидно, за да го споделиш?
Човек трябва да се научи да открива и наблюдава онзи лъч светлина, който проблясва в дълбините на ума му, а не толкова бляскавия небесен свод на бардовете и мъдреците. Въпреки това той импулсивно пропъжда мисълта си, защото е негова рожба. Във всяка гениална творба ние разпознаваме собствените си отхвърлени мисли; те се завръщат при нас с известно отчуждено достолепие. – Ралф Уолдо Емерсон
03

Не знаеш какво искаш, затова си дай време!

На повечето от нас не им е толкова лесно бързо да решат какво искат да правят с живота си, на какво да се научат и каква философия да следват. Причините за това може да са много, но най-честата е, че не взаимодействаме с достатъчно много различни типове хора. Затова, както казахме по-рано: дай си време и пространство, за да изследваш.
04

Мислил си да бъдеш предприемач, нали?

Искаш да си свободен, да не слушаш как някой постоянно ти казва какво да правиш и как да живееш? Предприемачеството обаче е един дълъг път с много кратки цикли.
Да вземем Сет Годин. Не си виждал първите му дни като предприемач, когато се опитва със зъби и нокти да изгради компания. Ти го виждаш само като вече изграден лидер на мисълта, гуру на маркетинга и искаш да бъдеш също като него.
Избери кратки цикли на растеж. Какво имам предвид? Избери си следващия малък цикъл от пътя и се съсредоточи върху него – създай нещо малко, вместо да падаш в капана на мисленето за себе си, че не си толкова голяма работа, колкото са твоите идоли – и те в началото са били също толкова малки, колкото теб.
Важно е да гледаш на предприемачеството като на дълго пътуване, което се състои от много кратки цикли. ~ Brad Feld
05

Научи се да плуваш в океана от възможности!

океан от възможности
Да, това определено е контрапункт на онова, което казах в началото, но монетата винаги има 2 страни. Можеш да се научиш да плуваш, можеш и да се удавиш, лутайки се в безброй многото възможности. И все пак трябва да осъзнаеш, че в миналото само представителите на елита или надарените с почти свръхчовешка енергия и ентусиазъм можели да следват кариера по свой избор и да я усъвършенстват.
Човек се раждал, за да постъпи в армията или се обучавал за правителствена служба, предварително избран сред принадлежащите към съответната социална класа.
Ако този човек случайно проявявал дарба и желание за такава работа, това по-скоро било съвпадение. Милиони хора, които не принадлежали към съответната социална класа, пол и етническа група, били безкомпромисно лишавани от възможността да изпълнят призванието си. Дори тези хора да искали да следват влеченията си, достъпът до информацията и знанията, свързани с дадената сфера, бил контролиран от елита.
Ето защо в миналото е имало относително малко успели хора и те силно са се отличавали от останалите. Тези социални и политически бариери обаче са почти изчезнали.
Днес имаме достъп до познания, за които амбициозните хора от миналото само са мечтали. Сега повече от всякога притежаваме свободата да осъществим връзка с влеченията, които всички ние носим в себе си като част от генетичната си неповторимост. Време е думата „гениалност“ да бъде лишена от своята загадъчност и елитарност. Сега всички ние сме по-близо до подобна интелигентност, отколкото си мислим. Думата „гений“ идва от латински и се е отнасяла до духа пазител, който бди над всеки човек при раждането му; по-късно започнала да означава вродените качества, придаващи неповторим талант на всеки от нас.
Какъв смисъл ще и предадеш днес, зависи от теб.
06

Фокусирайте се върху решаването на проблеми…

…вместо да се опитваш да усвоиш всяко популярно умение, което мислиш, че е модерно. Ученето със сигурност е доста интересно, когато се прилага към реален проблем. В този смисъл, какво ще кажеш да се насочиш към развиването на малки проекти и решаването на проблемите в тях, без да мислиш за пари, а просто за учене?
Важно е обаче да правиш разлика между твоите познания и проблемът, който се опитваш да решиш. Обикновено ще се нуждаеш от множество умения за решаването на всеки проблем, който смяташ, че си заслужава. Въпреки това, имай предвид, че и ти си имаш капацитет. Затова нека повторим: насочи се към решаването на реален проблем, вместо да се опитваш да научиш всичко за всичко.
07

Създай едно малко, конкретно нещо.

работа
Съсредоточи се върху малка, но много специфична публика с конкретен проблем и направи нещо много специфично за тях. Конкретизирай им проблема и им осигури правилата на играта. След това играй тази игра с тях!
Но преди това – хвани се на работа при някой, когото наистина уважаваш заради уменията му или в компания, чиято експертиза в решаването на проблеми те интересува. С една дума – стани чирак! Ще получиш много повече умения за много по-кратко време, вместо да се опитваш да направиш всичко сам и по своему. Не позволявай мощните писъци на пропагандата, че работата за някой друг е нещо злокобно да те лиши от една добра възможност за учене, каквато е чиракуването.
Да работиш за някой, на който се възхищаваш е солиден опит, който след това сам ще можеш да приложиш. Ако те влече хладилната техника например, разбери кой е най-добрият техник в региона и опитай да се свържеш с него.
Ако се интересуваш от блогване, виж кой е най-четеният автор в твоята ниша и му предложи помощ и сътрудничество…и т.н.
Да кажем, че се учиш да свириш на пиано или започваш нова работа, където трябва да усвоиш определени умения. В началото ще си аутсайдер.
Първоначалните ти впечатления от пианото или работната среда ще се основават на предразсъдъци и в много случаи ще са пропити с известен страх. При първите уроци по пиано клавишите ще ти се струват доста плашещи – няма да проумяваш връзките между тях, акордите, педалите и всичко останало, необходимо за създаването на музика.
В новата работна ситуация няма да си наясно с властовите отношения между хората, спсихологията на шефа ти, с правилата и методите, които се смятат решаващи за успеха. Ще се почувстваш объркан, защото нужното познание за справяне със задачата и в двата случая ще ти се струва непостижимо. Въпреки че би могъл да навлезеш в тези ситуации с въодушевление от онова, което можеш да научиш или постигнеш благодарение на новите си умения, бързо ще осъзнаеш колко тежка работа ти предстои.
Най-голямата опасност е да се поддадеш на скуката, припряността, страха и объркването. В такъв случай ще престанеш да наблюдаваш и да се учиш, и обучителният процес ще спре. Ако обаче успееш да овладееш тези емоции и се оставиш на естествения ход на времето, постепенно ще започне да се оформя нещо забележително.
08

Направи нещо ново, в което малко хора са експерти.

Създай мода! Винаги съм вярвал в т.нар. Сини океани, а не в масовата продукция на поп културата. Затова и едни от най-успешните неща в света са и най-уникалните и неповторими. Неслучайно в тази статия давам пример с цирк Дьо Солей.
Виж я и разбери какво имам предвид!
създавай готини неща
09

Направи го с някой!

Не бъди сам, създай нещо с още 1-2, но не толкова приятели, колкото съмишленици. Съюзяването често променя начина, по който гледаш на нещата.
Ще работя всеки ден в екип, докато накрая не стана индивидуален предприемач.  ~ Barrett
10

Живей си живота!

Големите прозрения идват, когато съзнанието е отпуснато, а не като го напрягаш с въпроси и проблеми. Просто си остави моменти, в които да се насладиш на себе си.
Ако си работохолик, няма да ти е лесно. Ще се наложи да проявиш самодисциплина. Всъщност, тук целта не е да ти просветне изведнъж онова, в което искаш да си експерт. Целта е да имаш време само за теб и твоя свят – наслади му се. Така или иначе винаги ще бъдеш много повече от своята бизнес ниша!
Не си давай много-много зор, най-хубавите работи се случват, когато най-малко ги очакваш. – Габриел Гарсия Маркес
11

Бъди истински полезен! 

Това е едновременно и най-голямото клише и най-голямата истина. Може и да прозвучи нескромно, но нека ви дам пример с мен.
Редовните читатели на lifehack.bg знаят, че когато дойдат на нашите страници ще получат нещо, което работи, нещо полезно, нещо вдъхновяващо. Разбира се, за мен не е никакъв проблем да напиша някакъв текст и просто да го публикувам.
Но това всъщност няма да е особено полезно. Защо?
Читателите четат по начин, с който при това положение аз няма да се съобразя и колкото и полезна информация да пускам, те няма да я прочетат, защото няма да им е удобно, няма да им е приятно. Затова когато правя статия, освен текста, аз се съобразявам и с удобството при четене – разделям параграфи, сменям шрифтове, откроявам точки и т.н., за да мога да съм истински полезен, а не просто писач на текст.
Затова, прави повече от останалите, бъди истински полезен.
12

Научи се как да завършваш нещата, които правиш.

Разсейването и отлагането са съвременните вируси, които често отлагат успеха ни. Когато става дума за завършването на нещо мога да дам отново за пример себе си, но този път с голям отрицателен знак. От месеци довършвам първата си книга, която смятам да пусна в продажба в lifehack и още съм до никъде.
Май сега е добър повод да си припомня заедно с вас няколко от добрите ни статии за продуктивност и за борба с разсейването:
13

Всичко е хазарт и няма правилни отговори.

Това се отнася за живота, за бизнеса и за всяко творческо начинание. В книгата си Adventures in Screenwriting, Уилям Голдман разказва за това как мениджърите на филмови компании са си плащали да познаят кой сценарии ще се превърне в уникално печеливш филм…, без да имат представа от нищо около филма.
Нито са чели сценариите, нито са гледали кастинга, нито са знаели дали филмът е завършен дори. Един от тях споделя: “Ако казвах да за всяко не, което давах на филмите, и не за всяко да, мисля, че щях да имам същото съотношение на успех.” Така че, чувствай се комфортно в дискомфорта да нямаш никакви гаранции за успех.
14

Всяко нещо се нуждае от компромиси.

Никога няма да получиш нещата, за които мечтаеш, по начина, по който живеят в главата ти. Добре осъзнай това и продължи напред, бидейки благодарен за всичко, което получаваш.
15

Направи от живота си приключение.

Всъщност, не е никакво приключение ако всичко, което правиш не се прецака.
Ако нещата са наред, то ти си просто на скучна разходка в парка, а не на вълнуващо пътешествие сред дивата природа на живота. И когато всичко тръгне да се прецаква и работата става лай***на, слагай шапката на Индиана Джоунс и се впускай надълбоко в приключението. Доста често се оказва, че светият Граал е именно там…
Друга интерпретация на тази философия е: третирай нещата, които правиш като игра. В реалния живот си заседнал в един емоционален, биологичен, кортизолов и откачено изнервящ цикъл, мислейки само за нещата, които те тревожат.
Ако превърнеш всичко това в игра, залъгвайки съзнанието си, ще си помогнеш да вземаш решения и да се справяш с различните проблеми доста по-забавно и интересно, вместо побъркващо и ужасяващо. Какво би станало ако го направиш?
И накрая нещо много важно:
Жаждата за бързо постигане на резултати с магически средства е оцеляла до наши дни под формата на прости формули за успех, най-сетне разкрити древни тайни, според които обикновена промяна в мирогледа ни ще привлече правилната енергия. Има зрънце истина и практичност във всички подобни усилия, но в крайна сметка цялото това търсене е съсредоточено върху нещо несъществуващо, а именно върху лесния път към практическата сила, бързото и безболезнено решение, златната мина за ума.
Много хора се прехласват по тези безкрайни фантазии и в същото време пренебрегват единствената истинска сила, която притежават. За разлика от ефекта на магическите или опростенческите формули, можем да видим веществените резултати от тази сила в хода на историята – великите открития и изобретения, великолепните сгради и произведения на изкуството, технологичните ни умения, всички творения на изкусния ум. Тази сила дарява на притежаващите я връзка с реалността и способност да променят света, за която мистиците и маговете от миналото са могли само да мечтаят.
През вековете хората са изграждали стени около подобно ниво на майсторството. Наричали са го гениалност и са го смятали за недостъпно.
Гледали са на него като на резултат от привилегии, вродена дарба или благоприятно разположение на звездите. Представяли са го така, сякаш е неуловимо като магия.
Тези стени обаче са въображаеми. И от вас зависи да ги игнорирате!
Всички ние имаме 2 избора: да си изкарваме прехраната или да нарисуваме платното на живота си ~ Джим Рон

Няма коментари:

Публикуване на коментар