Няколко съвета за придобиване на навика за учене през целия живот:


  • Винаги четете  някаква книга
Няма значение дали, за да прочетете една книга ви отнема една година, или една седмица. Винаги се стремете да имате книга, която да четете, и я носете с вас, за да я четете винаги когато имате време или възможност. Само чрез отделяне на няколко минути от ежедневните дейности, аз мога  да прочитам една книга седмично. Това прави поне петдесет годишно.


  • Създайте си списък “Да науча” 
Всички имаме списъци „Да направя”. Това са задачите, които трябва да изпълним. Опитайте се да си направите също и списък “да науча”. Там можете да запишете идеи за нови области на обучение. Може би искате да научите друг език, някакво умение....Записвайте всичко, което ви мотивира.

  • Сприятелявайте се с повече интелектуалци 
Започнете да прекарвате повече време с хора, които мислят. Не само с хора, които са умни, а с хора, които в действителност инвестират голяма част от времето си в научаване на нови умения. Техните навици ще се предадат и на вас. Дори повече, те вероятно ще споделят част от знанията си с вас.

  • Насочено мислене
Алберт Айнщайн е казал: “Всеки човек, който чете твърде много и използва мозъка си твърде малко, изгражда мързеливи навици на мислене.” Самото изучаване на мъдростта на другите не е достатъчно, сами трябва да обмисляте идеите. Отделяйте време и обмисляйте идеите, които сте изучили.

  • Прилагайте наученото на практика
Научаването на умения е безполезно, ако те не се прилагат. Да се научиш да рисуваш не означава само да хванеш четката. Ако вашите знания могат да се приложат на практика, направете го.

  • Учете другите
Вие научавате това, което преподавате на другите. Ако обсъждате идеите и знанията си с другите, ще затвърдите наученото.  Дискутирайте идеите си с приятели.

  • Учете в групи
Ученето през целия живот не означава, че трябва да се обречете на купчина прашни учебници. Присъединете се към организации, които обучават в определени умения. Семинарите и груповите обучения могат да превърнат обучението в забавно социално преживяване.

  • Забравете предположенията
Не може да се налее вода в пълна чаша. Аз винаги се опитавам да пазя дистанция от всяка идея. Твърде многото убеждения водят до твърде малко пътища към нови идеи. Активно търсете информация, която е противоположна на вашата гледна точка за света.

  • Намерете си работа, която насърчава ученето
Намерете си работа, която насърчава продължаващото обучение. Не прекарвайте 40 часа седмично в работа, която не ви предоставя предизвикателства.

  • Стартирайте някакъв проект
Започнете да правите нещо, което не знаете как се прави. Ученето по този начин може да бъде забавно и предизвикателно. Ако се смятате за ужасен артист, опитайте се да нарисувате картина.

  • Следвайте вашата интуиция
Ученето през целия живот е като бродене в необятното пространство. Не можете да сте сигурни в очакванията си, а и не винаги се има предвид някаква крайна цел. Оставяйки се на собствената интуция, можете да направите самообучението далеч по-забавно.

  • Петнайсетте минути на сутринта
Използвайте първите петнайсет минути от вашата сутрин като време за обучение. Ако не сте в кондиция, можете да изчакате известно време. Само не отлагайте за по-късно през деня, когато сте притиснати от спешни задачи.

  • Съберете наградите
Учете информация, която можете да използвате. Изпадането в ситуация, където можете да използвате положените от вас усилия за обучение, може да ви накара да се чувствате горди.

Източник: http://www.keycompetenceskit.eu/kck/bg/m5unit5.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар