Как да пестим парите си?


Пестенето на пари не е само въпрос на математика. Ние няма да спестим пари, когато получим поредното повишение в работата. Няма да спестим, когато най-накрая изплатим колата си. Няма да спестим, когато децата ни пораснат. Ние ще успеем да направим това, единствено и само тогава, когато  стане приоритет за нас
Всички знаем, че трябва, но повечето от нас  не го правим. Защо? - Защото  нямаме конкретна цел. Целта да спестим пари  не е толкова важна за нас, че да отложим покупката на поредната пица, дрешка или DVD.
Понякога дори не изчакваме следващата пицария или магазин.  Улисани в дребните прищевки,  изпускаме от поглед големите цели. Ние купуваме, харчим всичките си пари и дори по-лошо – задлъжняваме, за да си набавяме нови и нови дреболии. Тези дългове ни карат всеки месец да се чудим как да свържем двата края и да си казваме „ Не изкарвам достатъчно пари, за да мога да пестя”.  Голяма грешка! - Точно обратното.
Всеки от нас наистина изкарва достатъчно, за да може да пести, но просто не желаем да си откажем дребните удоволствия или най- малкото да отложим покупката, за да потърсим по-добро предложение. Няма значение колко изкарваме, въпросът е спестовността да се превърне в приоритет за нас, да се стремим към по-информиран и практичен избор.

Коя е тайната на спестовниците ?- Контролираните емоции. Желанията могат да ни направят роби, но и най-големите господари. Тайната е в това да пренасочим желанията, които ни подвеждат, да се опитаме да ги осмислим и да подредим приоритетите си, така че да си осигурим хубав живот не само тук и сега, но и в дългосрочен план.
Ето и няколко съвета:

  • Планирайте пазаруването си, особено покупките на хранителните продукти. Майстори са онези, които могат да си направят план до края на месеца  Като начало обаче може да започнете със списък, преди да отидете на пазар. Не само ще изберете по- качествени продукти, но и това ще ви предпази от импулсивното пазаруване.
  • Преценете кои са най-належащите стоки, от които се нуждаете в момента.Това ще ви помогне да организирате спестяванията си. Направете си списък от 10 неща,  от които мислите че се нуждаете най-много. Подредете нещата по важност. Колкото по-наясно сте с приоритетите си, толкова повече ще пестите и толкова по-малко ще разчитате на заеми.
  • Поставете цели за вашите разходи . Разделете ги във времето: краткосрочни и дългосрочни. Това ще ви помогне да сте наясно с бюджета си. С краткосрочните цели може да се справите по-лесно и именно те осигуряват необходимата мотивация за дългосрочните планове.

___________________
http://www.smetkite.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар