, http://kadebg.com/15-idei-kak-da-pestim-pari/

1) Лампите – гасете ги. Имала съм съквартиранти, които оставяха 3-4 крушки включени цял следобед, защото… бързали за лекция. Хора, моля ви се! Имате акъл за магистратура, но за няколко крушки – не?
За напреднали:Отървете се от навика да посягате към ключа веднага след като влезете в стаята. Вместо да гасите лампите, пробвайте да ги включвате по-рядко.
2) Водата. Трябва ли кранчето да шурти като Ниагара, докато благоволите да си измиете зъбите?
3) Щорите. Пускайте ги през лятото и ги вдигайте през зимата. Само това дребно нещо може да промени температурата в стаята с 1-2 градуса.
4) Колата – карайте спокойно. Забравихте ли колко е лошо за колата постоянното набиране и спиране? Вместо постоянно да натискате газта, оставете колата на свободен ход надолу по баира (крака на спирачката обаче!).
За напреднали:боклуците в багажника тежат на колата, особено ако е малка. Махнете ги. Да не говорим ако вместо себе си возите още 2 души. Не, не ги махайте :) но имайте предвид, че разходът на бензин се качва.
5) Климатика в колата. През зимата паркирайте на място, където колата може да се напече. Лятото паркирайте на сянка и по възможност оставете прозорците няколко пръста отворени (ако оставите само единия ефектът се губи, понеже въздуха не циркулира добре). Изключете климатика 5-10 минути преди да пристигнете.
6) Библиотеката. Новите книги са 10-15лв ако са на български и 50-60лв ако са на английски. Вижте дали я няма в библиотеката. Прочетете я първо оттам – ако не ви хареса, просто я връщате. Ако ви хареса – пак я връщате и после отивате да си я купите от книжарницата.
7) Кафето. Дори да го взимате от машина за 30 стотинки, на месец това са ви 15-20лв. Вземете си някоя малка кафе-машина и си го правете сами.
8) Интернета. Наистина ли не може да живеете без интернет?
Не? Добре де, добре… но дали този ултра-мега-хипер-екстра-супер-плюс пакет със скорост 1024 GB в наносекунда за 36.90лв наистина ви трябва – и то само за да отваряте kadebg и пощата? ( “Това не ми трябва”)
9) Марките. Маркови дрехи, маркови напитки, маркови храни, маркова козметика – така може да се разорите. Изберете едно-две неща, на чиято марка държите, а останалите заменете с “обикновени”. (Винаги ми е било смешно как в рекламите всяка марка нарича другите “обикновени”. Сякаш тя е нещо необикновена :) Можете да замените Milka с Фин млечен, Blend-a-med с Astera и Dove с Тео. Така помагате и на родния бизнес.
10) Не купувайте ново. Потърсете дрехи втора употреба, техника, мебели – разликата в цената често е над 50%, а вършат работа еднакво.
11) Обличайте се подходящо. Вместо да надувате парното, за да ходите по къс ръкав зимата, облечете нещо по-дебело. За лятото си вземете нещо от лен с широка кройка и дайте малко почивка на климатика… и на портфейла си.
12) Направи си сам. Това важи както за кафето и храната, така и за някои елементарни неща като боядисване например. Не е нужно да плащате на майстори за всичко. Научете малко html и си оправяйте сами сайта. Направете си подгъва сами, вместо да давате 5лв за шивач.
13) Огледайте се за безплатни нещаТака може да спестите 500-1000лв годишно.
14) Хотел. Ако ви се наложи да ползвате хотел – петък и събота вечер са най-скъпи. За останалите дни може да искате по-добра цена.
15) Затваряйте вратите. И прозорците. Топлината през зимата е скъпо удоволствие, а топлото излиза много бързо.
За напреднали: Ако трябва, отрежете опашката на котката си. Стига, шегувам се. Шегувам се! Хей!!
Шашната котка!

Пуснете котката – бавно, бавно! – бавно… такаааа, добре…

Спецчасти

Спокойно, всичко е наред.

Бойко Борисов