15 начина да спестите пари

Размяната винаги е била запазена марка на детската площадка; независимо дали „си менкат” футболни стикери или карти за игра, децата са в постоянен и сложен процес на обмен. Възрастните не са много по-различни в това отношение. Размяната на дрехи, книги, двд-та и пр. е далечен отглас на детската разменна търговия с комикси и стикери. В случая не става дума само за размяна на ненужни стоки.
Самото пазаруване също е форма на размяна – ние разменяме своите пари за нещо друго. И трябва много да внимаваме какво получаваме за това, което даваме. Струва ли си размяната? Има много ежедневни разходи, които могат да се спестят, ако преминем към по-евтини варианти. Ето няколко идеи за начало:
1. Преминете към стоки, носещи марката на търговската верига, която ги произвежда
Стоките, носещи марката на магазина, който ги произвежда, са доста по-евтини от тези с други марки. Въпреки това според скорошно проучване 81% от потребителите остават верни на определена марка, дори и да е по-скъпа, защото предпочитат запазения вкус или качество на продуктите. Но нека бъдем честни: в повечето случаи по-високата цена не означава по-добро качество, а се дължи единствено на търговската марка или на опаковката. Дали наистина продуктът на тази марка има по-добър вкус или това е внушено от рекламите? 
Най-добре пробвайте стоките с марката на магазина, който ги е произвел, и ако не откриете разлика, защо да не преминете към тях?

2. Качете се на доброто старо колело
Не всички могат да си позволят да преминат от 4 на 2 колела. Все пак дори и работата ви да е далеч и да не можете да стигнете с колело, използвайте го поне за малки разстояния. Не само ще намалите разходите си за гориво, но ще отпаднат също така и високите разходи за паркинг.
Можем ща добавим също така ползата за здравето и околната среда. Друг вариант е градският транспорт, който е доста по-евтин от карането на собствен автомобил.

3. През почивните дни заменете вилата с дома на някой друг 
Размяната на домове за почивните дни става все по-популярна – получавате целия домашен комфорт без хотелската сметка. А и има кой да наглежда имуществото ви, докато вие сте на почивка. В България можем да разчитаме на приятелите си за тази цел. В чужбина обаче прилагат вариант с малка такса за членство при регистрацията в сайтове за размяна на домове, но в замяна на това, човек може да разгледа снимките и описанията на чуждите апартаменти и къщи.Щом намери дом, който да му харесва, може да си разменя мейли със собственика на потенциалния дом, за да провери дали има сходни критерии за чистота, например, и дали това е човекът, който би се радвал да приюти в собствения си дом.
Уеб-сайтове,които предлагат подобна услуга са: www.homebase-hols.com, www.exchangeaway.com и www.intervac.com.


4. Сменете абонаментния план на мобилния си телефон
В зависимост от това колко често използвате мобилния си телефон, може да си струва да преминете от абонаментен план към ваучер или обратно. Ако говорите по мобилния си телефон сравнително често, за вас ще бъде по-евтино да сте на договор – стига да сте внимателни, разбира се. 
Предимството на ваучерите обаче е, че знаете точно колко говорите и при условие, че не „товарите” сметката си допълнително с абонаментна такса, ваучерите са един добър вариант да се вместите в бюджета си.

5. Забравете скъпите кафенета и си правете сами кафе
Честото седене в кафенетата изпразва джоба ни. Ако пресметнете колко ви струва всеки ден кафето, което консумирате навън и колко струва една кафе машина и кафе на зърна, ще видите, че разходите за кафе машина бързо се избиват и така може да пестите от този ежедневен разход.

6. Заменете минерална вода и преминете към чешмяна вода
Чешмяната вода е безплатна, въпреки че ако се пресметне цената й от месечната ни сметка, тя също има цена. Въпреки това тя е много пъти по-евтина от купената бутилирана минерална вода.Чешмяната вода е чиста, но ако сте от онези, които смятат че има странен вкус, се сдобийте с филтър за вода. Въпреки че филтърът също е допълнителен разход, вие вече пестите.

7. Заменете вестниците с новините от интернет
Днес вече почти всички национални вестници имат свой уеб сайт, където новините постоянно се актуализират. Ако ги съчетаете с новините по телевизията, ще бъдете максимално информирани. Но разбира се, интернет не може да замени задълбочената информация и анализи, които получаваме от специализираните публикации, затова недейте все още да прекратявате абонамента си за любимото списание.

8. Отглеждайте сами зеленчуци
Продажбите на растения и семена са нараснали с 37% според последните статистики.
Няколко пакета семена и торба тор струват много по-малко в сравнение с количеството плодове и зеленчуци, които купуваме от супермаркета всяка седмица. 

9. Носете си обяд на работното място, приготвен вкъщи 
Обядът, приготвен вкъщи, е много по-евтин от сандвичите в магазините, но не всеки го предпочита. Ако на работното място разполагате с микровълнова печка и чинии, е лесно сами да приготвите нещо предишната вечер.
Полуготовите зеленчукови супи са друг удобен вариант, който също така е евтин, ако следвате съвета от точка 8 и сами отглеждате зеленчуци.

10. Направи си сам
Да разполагаме с градинар, който да се грижи за градината или с жена, която да мие прозорците ни, е лукс, който много от нас не могат да си позволят. „Хората стават много изобретателни, когато трябва да намалят разходите си, от размяната на дрехи помежду си до отглеждане на собствени зеленчуци”, казва говорителят на eBay Джулия Хътън-Потс.
Ако все пак не обичате да си цапате ръцете, може да натоварите друг с това ваше задължение, а вие да предложите вие да направите нещо за него в замяна. 

11. Изхвърлете членската си карта за фитнеса
Скъпите членски карти за фитнес салоните могат да ви се струват дори по-скъпи, когато осъзнаете колко рядко ги ползвате. Разделете цената на картата за 1 месец на 4, за да видите колко ви струва месечното посещение на фитнес салона – ще откриете, че е значително по-скъпо от едно ходене до планината на седмица. 

12. Вместо вана си взимайте душ
Душ вместо вана и използване на кърпа вместо сешоар са още два примера как можем да постигнем по-добър резултат за по-малко пари, особено когато говорим за пестене на вода. Например, за да се напълни една вана обикновено трябват 80 литра вода, докато за един бърз душ е необходима само 1/3 от това количество вода.
Изсушаването на дрехите навън през лятото може значително да намали годишната ви сметка за ток.

13. Забравете детските ясли и намерете друго семейство, с което заедно да ползвате една бавачка
Връщането на работа след отпуск по майчинство и откриването, че всичките ви спестявания ще отидат за грижи за детето, може да ви подейства ужасно. А работното време на яслите не винаги може да е удобно за всяко семейство. Една алтернатива на това би било общото ползване заедно с друго семейство на бавачка. 

14. Вместо да излизате навън, останете си вкъщи
Дали ще поканите вкъщи приятели на бутилка вино и ще гледате някой филм или ще направите голяма вечеря, да си останете у дома не е в никакъв случай скучно и досадно.
Домашните игри стават все по-популярни, за което е доказателство и увеличаването на продажбите на Scrubble и Монополи.

15. Купувайте употребявани вещи (втора ръка)
Магазините за дрехи втора употреба изискват значително повече търпение, но често там могат да се открият хубави неща. А такива магазини вече има много.
Също така, ако се запишете в близката до дома ви библиотека/видеотека, ще откриете интересни книги и филми за всеки вкус. В София има множество културни центрове на други държави като Чешки институт, Институт Сервантес и пр., където може да взимате филми всяка седмица. Хубавото е, че това са филми, които иначе няма как да намерите, защото не се разпространяват в България. И всичко това с годишната ви карта за библиотеката.
______________

http://www.smetkite.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар