„Планираш = пестиш” или бъдете предвидливи - това е най-голямото ви предимство


Еднo от най-простите неща, които можете да направите, за да спестите, е  да планирате напред. Не говорим за планиране на далечното бъдеще като пенсиониране или семейство, въпреки че винаги е добре да имате едно наум и по тези въпроси. Става дума за планиране на ден, седмица или най-много няколко месеца напред. Няма нищо лошо да сме спонтанни, да се поддаваме на импулса, но когато става въпрос за пари, планирането е нещо много важно.
Колко пъти сме си казвали : "Знаех , че този рожден ден наближава и можех да спестя някой лев, ако бях помислил навреме" или: "Можех да си направя сандвичи за тази екскурзия предварително, но пак забравих” или "Имах възможност да купя това на промоция миналата седмица, а сега трябва да платя двойно". Естествено,  не можем да предвидим всичко, което може да ни се случи, но има много аспекти от  нашия живот, които се повтарят ден след ден, месец след месец.  Възползвайки се от това, имаме реален шанс да спестим. Ето няколко съвета как да обмислим предварително нещата и нищо чудно да се окажем с излишни пари в джоба.
  • Спазвайте сроковете за плащане на сметките. Така избягвате лихвите и допълнителните усложнения
  • Винаги носете напитки и закуски, когато излизате на разходка или водите децата да си играят, за да не се налага да купувате неща в движение.
  • Планирайте ваканциите си предварително. Така имате време да разгледате повече и по-добри оферти, а с по-ранните резервации печелите отстъпки.
  • Пазарувайте  храна веднъж седмично, за да имате повече  време и да избегнете оправдания от рода на „Нямам време за пазаруване и готвене хайде да хапнем нещо навън.”
  • Направете си  календар за празниците: именни дни, рождени дни и пр. Така имате време да купите подаръци спокойно и може дори да се възползвате от сезонни намаления .
  • Коледа винаги идва! Като пестите по малко всеки месец, избягвате финансовия шок на предпразничното пазаруване .
  • Пазаруване на дрехи – когато става въпрос за пари, можем да обърнем сезоните за малко. Пазарувайте винаги в края на сезона.Така се възползвате от сезонните намаления. Не е ли приятно да купим на половин цена страхотно скъпото палто, по което сме въздишали преди няколко месеца?
  • Хубаво е да имате обща представа кога имате нужда от определени неща. Например храна за домашни любимци веднъж месечно, прах за пране два пъти месечно и т. н.  Разглеждайте каталозите на големите магазини, за да планирате покупките си и да се възползвате от разпродажби и промоции. Също така винаги можете да прецените кога техниката ви се нуждае от замяна или ремонт. Симптомите са ясни. Когато колата отказва да запали, компютърът е бавен,  а пералнята тече, нещата явно не отиват на добре. Трябва да използвате тези ранни предупредителни сигнали и да започнете да търсите най-добрата сделка за ремонт или замяна, вместо да чакате нещата напълно се счупят и по спешност да купувате първия възможен вариант.

_______
http://www.smetkite.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар