ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК, ЗА КОИТО НЕ СТЕ ПОДОЗИРАЛИ

Статия от д-р Меркола преведена за теб от Валентина Новакова! Благодаря! :)  
Човешкият мозък е изумявал и обърквал хората през вековете. Някои учени и изследователи са посветили целия си живот за изучаване на това как работи мозъка. Ето няколко факта за вашия мозък:

ФИЗИЧЕСКИ КАЧЕСТВА

  • Теглото на мозъка е около 1 кг и 300 грама.
  • Вашата кожа тежи два пъти повече от мозъка ви.
  • Мозъкът се състои от около 75 процента вода.
  • Мозъкът ви се състои от около 100 милиарда неврона.
  • За всеки неврон са налични от 1 000 до 10 000 синаптични връзки.
  • Във вашия мозък няма рецептори за болка, така че мозъкът не може да чувства болка.
  • В мозъка има 160 милиона километра кръвни съдове.
  • Мозъкът е най-бързия орган във вашето тяло и може да се състои от най-малко 60 процента мазнина.

МОЗЪКЪТ В РАЗВИТИЕ

При раждане вашият мозък е почти същия размер като този на възрастен човек и съдържа повечето мозъчни клетки за целия ви живот.
Хората продължават да създават нови неврони през целия си живот като резултат от мисловната дейност.
Първото усещане, което се развива в утробата, е усещането за докосване. Устните и бузите могат да усещат докосване около 8-та седмица, а останалата част от тялото около 12-тата седмица.

МОЗЪЧНА ФУНКЦИЯ

Вашият мозък използва 20 процента от общото количество кислород във вашето тяло.
Ако мозъкът губи кръв за 8 до 10 секунди, ще изпаднете в безсъзнание.
Докато сте будни, мозъкът генерира между 10 и 23 Вата енергия – или това е енергията, необходима за захранване на една електрическа крушка.
Известното твърдение, че хората използват само 10% от мозъка си, не е вярно. Всяка част на мозъка има утвърдена функция.
Мозъкът може да живее 4 до 6 минути без кислород и след това започва да умира. Липсата на кислород в продължение на 5 до 10 минути води до постоянно мозъчно увреждане.
Проучване, обхващащо над 1 милион студента в Ню Йорк показва, че студентите, които обядват храна, която не съдържа изкуствени ароматизатори, консерванти и оцветители, се справят с 14 процента по-добре на тестове за интелигентност от студентите, които приемат храна, съдържаща тези добавки.


ПСИХОЛОГИЯ НА МОЗЪКА

Не можете сами да се погъделичкате, защото вашият мозък различава неочаквания външен допир от вашия собствен.
Има една категория хора, които са известни като супер-дегустатори – те не само имат повече вкусови рецептори на езика си, но и мозъкът им е по-чувствителен към вкусовете на храни и напитки. Всъщност те могат да усетят вкусове, които другите не могат.
Връзката между тялото и ума е много силна. Едно предположение сочи, че между 50-70 процента от посещенията при лекар за физически неразположения се дължат на психологически фактори.

ПАМЕТ

Всеки път, когато си спомните нещо или възникне нова мисъл, вие създавате нова връзка в своя мозък.
Спомените, предизвиквани от аромат, имат по-силна емоционална връзка и следователно са по-наситени от други дразнители на спомени.
Докато спите вечер е може би най-доброто време за вашия мозък да обедини всички ваши спомени от деня. Липсата на сън може на практика да увреди способността ви за създаване на нови спомени.

СЪНИЩА И СЪН

Повечето хора сънуват около 1-2 часа на нощ и имат средно 4-7 сънища на нощ.
Проучванията показват, че мозъчните вълни са по-активни, когато сънувате в сравнение с времето, когато сте будни.
Някои хора (около 12 процента) сънуват само в черно и бяло, докато за други сънищата са цветни.
Докато спите вашето тяло произвежда хормон, който да предотвратява изразяването на емоциите от сънищата и на практика ви държи неподвижни.

КОМЕНТАРИ НА Д-Р МЕРКОЛА:

Мозъкът се счита за най-сложния обект във вселената – въпреки че е предмет на безброй научни изследвания, все още има много неразкрити неща.
Знае се, например, че невроните в мозъка са специализирани клетки, които произвеждат кратки искри напрежение във външните си мембрани. Всеки неврон в кората на мозъка получава данни от 10 000 други неврони, но никой не знае точно как се кодира информацията чрез тази система.
Известно е, че и когато научите нещо ново, мозъкът претърпява физически промени, но никой не знае какви са тези промени точно. Същото се отнася и за съхранението и извличането на спомени. Как мозъкът успява да извлече определени спомени и информация в момента, в който са ни необходими, си остава загадка.
Освен това са известни и тези удивителни случаи, които демонстрират на какво е способен мозъка, като например двадесет и няколко годишния Даниел Тамет, който може наум да прави изчисления до 100 десетични точки и да научи чужд език за една седмица. И никой не може да обясни как Стивън Уилтшър, 32-годишен художник с аутизъм, успява да създаде невероятно детайлни картини на цели градове като ги е погледнал само за няколко минути.
Докато учените продължават да се опитват да разберат как и защо мозъкът ни работи по този начин, може би ще ви е интересно да разберете какво можете да направите, за да може мозъкът ви да функционира по най-добрия начин… а има много неща, които можете да направите за тази цел.

ВАШИЯТ МОЗЪК ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВИВА И В СРЕДНА ВЪЗРАСТ

Разпространеното схващане е, че обемът на мозъка спира да се разширява на възраст от 20 години. Но по време на ЯМР на мозък изследователите са установили, че бялото вещество в мозъка продължава да нараства до достигане средата и края на 40-те години на човек.
Аз лично не съм чел тези изследвания, но подозирам, че те са правени на „средно” нездрави хора, така че ако водите здравословен начин на живот, подозирам, че това разширение може да продължи и до по-късна възраст.
Виждаме, че мозъкът продължава да расте в страничния и предния дял – частите от мозъка, които най-много ни различават от животните. Това продължаващо развитие на мозъка в средна възраст може да се свърже с по-добро емоционално развитие и мъдрост.
Мозъкът всъщност много прилича на мускул. Т.е. структурата на мозъка се променя с времето и може да разширява мозъка през голяма част от периода на зряла възраст. А когато продължавате да стимулирате и предизвиквате своя мозък с годините, това може да доведе до неговия растеж – също както с упражнения се градят мускули.
Това означава, че и обратното е вярно; използването на медикаменти, лошото хранене и други вреди за вашия мозък, дори в зряла възраст могат да повлияят на пълното му развитие. Но мозъкът е изключително гъвкав и може с изграждането на нови клетки да се поправи сам.
Така че дори да не сте водили най-здравословния начин на живот до сега, ако предприемете някои положителни промени сега, можете да дадете на мозъка това, от което се нуждае, за да достигне пълния си потенциал.


КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ МОЗЪКА СИ ЗДРАВ: ДЕВЕТ ОСНОВНИ И ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА

Здравословният начин на живот може да помогне за защита, обогатяване и обновяване на мозъка. Това включва:
  1. Да приемате омега-3 мазнини.Омега-3 мастни киселини, ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA), запазват допаминовите нива в мозъка високи, увеличават растежът на нервни клетки в предната кора на мозъка и увеличават церебралната циркулация. Маслото от крил е отличен източник на омега-3 и е по-добро дори от рибеното масло.2. Тренирайте. Упражненията стимулират мозъка да работи с оптимален капацитет като допринасят за умножаване на нервните клетки, усилване на връзките между тях и защитата им срещу увреждане.3. Спете пълноценно. По време на сън се възстановява менталната енергия и липсата на сън може да бъде причина мозъкът да спре да произвежда нови клетки.
    4. Яжте здравословно. Както и останалата част от тялото, за да може да функционира, мозъкът се нуждае от здравословна храна. Въпреки че протеинът е основен източник на гориво за мозъка, витамините и минералите от пресни зеленчуци и плодове също са важни, както и ограничаването на захарта.
    5. Излизайте на слънце. Това помага за поддържане на оптимални нива витамин D. Учените започват сега да разбират, че витамин D е свързан с поддържането на здравето на мозъка, тъй като наскоро бяха открити рецептори на витамин D в мозъка, гръбначния мозък и централната нервна система.
    Съществува дори доказателство, че витамин D подобрява процеса на детоксификация на мозъка. За деца и бременни жени приемането на достатъчно витамин D  е особено важно, тъй като той играе основна роля за защита мозъка на бебетата от аутизъм.
    6. Изключете телевизора. Ако на деца под 3 години се позволява да гледат телевизия, това може да увреди тяхното лингвистично и социално развитие, както и да засегне химичния състав на мозъка ви.
    7. Защитете мозъка си от влиянието на мобилните телефони. Последните изследвания показват, че хората, които ползват мобилни телефони са 240 процента по-предразположени към тумор на мозъка, а изследване от 2004 г. показва, че рискът от акустична неврома (тумор в слуховия нерв) е бил четири пъти по-голям от страната на главата, където най-често държите телефона си.
    8. Предизвиквайте мозъка си. Упражненията за трениране на мозъка го поддържат във форма с възрастта. Те могат да бъдат съвсем обикновени – като да се опитвате да си спомните известни личности, чието име започва с буквата А, да решавате кръстословици или да играете настолни игри, за които трябва да се мисли.
    9. Избягвайте храни, които съдържат изкуствени оцветители и добавки. Вещества като аспартам (Nutrasweet) и мононатриев глутамат, които се срещат често в обработените храни, могат да увредят мозъка. Например, консумирането на много аспартам може попречи на способността на ензимите в мозъка да функционират нормално, а големите дози на подсладителя могат да доведат до невродегенеративни заболявания.
Както вероятно сте забелязали, всичко горепосочено помага не само на мозъка, но и на цялото тяло. Така че да сте добри с мозъка си означава, че ще се радвате на по-добро здраве от главата до пръстите на краката!

Няма коментари:

Публикуване на коментар