10 НЕЩА, КОИТО МОЖЕ И ДА НЕ ЗНАЕТЕ ЗА СМЕХА

Статия от д-р Меркола преведена за теб от Грета Маринова! Благодаря! :)  
Ако искате да общувате с някого от другия край на земното кълбо, който говори различен език, всичко, което трябва да направите, е да се смеете. Смехът е форма на комуникация, която е всепризната, което предполага много важното му значение за човечеството.
Смята се, че смехът може да е възникнал дори преди хората да са можели да говорят като забавен начин за майките и децата да комуникират, като форма на игра, вокализация или за укрепване на колектива. Дори и днес мозъците ни са програмирани да ни карат да се смеем, когато чуем другите да го правят.
И все пак смехът е до голяма степен неумишлено действие; като цяло това не е нещо, което може да се насилвате да направите. Вместо това се смята, че смехът се предизвиква от механизми в мозъка ви и въздейства на дишането, израженията на лицето, а дори и на мускулите на ръцете и краката.
Той играе също важна роля за здравето, но има много странности и загадки, които го правят една от най-интересните физически реакции, които човек (и някои други видове) могат да правят.

10 ВЪЛНУВАЩИ ФАКТА ЗА СМЕХА

Професор Софи Скот, невролог и стендъп комик, комбинира тези изненадващи факти за смеха.
  1. Плъхове се смеят, когато ги гъделичкат
Плъховете се смеят, когато ги гъделичкат, и колкото повече играят заедно, толкова повече се смеят. Психологът Джак Панксеп пръв наблюдава смеещи се плъхове през 90-те; той се нуждаел от специално оборудване, за да го чуе, тъй като плъховете се смеят на много високи честоти.
  1. Вие сте по-склонни да се смеете сред други хора – не заради вицове
Ако се смеете, е много по-вероятно да бъдете заобиколен от други, според изследване на експерта по смеха д-р Робърт Провайн. Критичният фактор на отключване на смеха за повечето хора е друг човек, а не шега или забавен филм.
След като наблюдава как 1200 души се смеят в естествената им среда, д-р Провайн и неговият екип установяват, че вицовете са последвани от смях само около 10-20 процента от времето. Социалният смях е налице 30 пъти по-често от смеха, когато сме сами.
В повечето случаи смехът е следствие на банален или леко хумористичен коментар, което показва, че човекът е по-важен от темата, предизвикала смеха.
  1. Мозъкът ви може да разпознае фалшивия смях
Изследването на професор Скот показва, че мозъкът ви може да разпознае разликата между реалния и фалшивия смях. Когато чуете фалшив, или умишлен, смях, това подтиква към активност в предния префронтален кортекс на мозъка, която ви помага да разберете емоциите на другите хора.
Това предполага, че мозъкът ви автоматично започва да работи, дешифрирайки защо някой се смее умишлено.
  1. Смехът е заразен
Поговорката „Смей се и целият свят ще се смее с теб“ е повече от израз: смехът наистина е заразен. Звукът от смеха задейства части от премоторната кортикална област в мозъка, която се занимава с движене на лицевите мускули, кореспондирайки със звука и приготвяйки се да се присъедини.
  1. Вицовете са по-смешни, ако познавате комедианта
Познаването е ключова част от хумора и смеха, като изследванията показват, че хората намират вицовете, разказани от известни комици, за по-смешни от същата шега, разказана от някой, когото не познаваме.
  1. Смехът гори калории
Смехът повишава както разхода ви на енергия, така и сърдечната честота с около 10-20%. Това означава, че може да изгорите около 10-40 калории, смеейки се в продължение на 10 до 15 минути. Въпреки че това звучи добре на теория, ще трябва да се смеете здраво за час или повече, за да има изгарянето на калории някакъв значим ефект.
  1. Смехът е полезен за връзката ви
Изследванията показват, че двойките, които използват смях и усмивки при обсъждането на чувствителна тема, се чувстват по-добре във близостта си и отчитат по-високи нива на удовлетвореност в отношенията. Те също така са склонни да останат заедно по-дълго.
  1. Смехът трябва да има добър тайминг
Смехът има отличителен модел. Той рядко се случва в средата на изречението. Вместо това смехът обикновено се появява в края на изречението или по време на прекъсване на речта, т.е. на говоренето се дава приоритет. Според д-р Провайн:
Появата на смях откъм говорителя в края на фразите предполага, че неврологично обоснован процесрегулира поставянето на смеха в речта.
Различни области на мозъка са свързани с експресията на когнитивната реч и по-емоционално натоваренавокализация на смеха.”
Комиците също използват естествената предразположеност към повече или по-малко смях в своя полза и правят кратки паузи в края на изречението, за да може публиката да ги попълни със смях.
  1. Смехът е привлекателен
Изследвания на д-р Провайн установяват, че жените се смеят 126% повече от мъжете в разговори с противоположния пол, като мъжете предпочитат да бъде тези, предизвикващи смеха.
При изследване на повече от 3700 вестникарски лични обяви, д-р Провайн разкрива, че има 62% по-голяма вероятност жените да споменат смеха, включително при търсене на партньор с чувство за хумор, докато мъжете са по-склонни да предложат хумор в своите обяви.
  1. Някои неща могат практически да накарат всички да се смеят
Макар да няма шега, която да кара всеки да се смее, професор Скот установява в лабораторията й, че един от най-добрите инструменти за предизвикване на смях е показване на клип на хора, опитващи се да не се смеят в ситуация, когато това би било много неподходящо.

СМЕХЪТ Е ПОЛЕЗЕН СЪЩО И ЗА ПАМЕТТА ВИ

Изследователи от Loma Linda University в Калифорния разглеждат ролята, която хуморът може да има върху здравето ви. Те разпределят 20 възрастни хора в две групи – едната, гледа смешни клипове, а другата седи тихо в продължение на 20 минути. Преди и след сесията двете групи са направили тест за краткосрочната памет …
Хумор-групата има значително по-голямо подобрение на теста, 43,6% в сравнение с 20% в другата група. Тези в групата на смеха имат и значително по-ниски нива на хормона на стреса кортизол. Според изследователите смехът е приятно средство за противодействие на спада на паметта при възрастните:
„Резултатите от изследването показват, че хуморът може да има клинични ползи и рехабилитационни приложения и може да се прилага в програми, които поддържат доброто здравословно състояние на по-възрастните. Способността за учене и запаметяване са важни за тях за по-добро качество на живот – вземайки предвид ум, тяло, дух, социални и икономически аспекти. Възрастните хора могат да имат проблеми с паметта. Лекарите, обаче, вече могат да предлагат положителни, приятни и полезни хумор-терапии за подобряване на тези пропуски.”

СМЕХЪТ ПОВИШАВА ИМУННАТА СИСТЕМА, ПОДОБРЯВА СЪНЯ, А ДОРИ ПРАВИ И ПОВЕЧЕ

За какво друго е добър смехът? Изследванията показват, че той може да намали хормоните на стреса и стимулира имунната ви функция, като в същото време предизвиква оптимистични чувства. Смехът е демонстрирал физиологични, психологични, социални, духовни и подобряващи качеството на живот ползи, дотолкова че се все повече здравни заведения интегрират смеховата терапия (laughter therapy) като форма на комплементарна грижи. Вариантите, които предлагат терапии с групов смях, като например смехова йога (laughter yoga) и смехови партита (laugh parties), също стават все по-популярни в целия свят. По-долу са изброени само част от ползите от смеховата терапия:
Релаксация на мускулитеЗадействане на освобождаването на естествени болкоуспокояващи от организма ви (ендорфини)Подобряване на съня
Повишаване на креативността и засилване на паметтаОблекчаване на храносмиланетоЗасилване на приема на кислород
Подобряване на благосъстоянието и повече положителни емоцииУкрепване на имунната системаПодобряване на кръвното налягане

СМЕЙ СЕ ВСЕКИ ДЕН

Децата се смеят лесно и често, но възрастните могат да забравят да направят място за смеха в ежедневието си. Ако можете, включете смеха в ежедневието, като намерите това, което ви кара да се смеете. Не забравяйте, че вие сте по-склонни да се смеете в компанията на други хора, така че се опитайте да намерите хумора в живота, когато прекарвате време с приятели, семейство и колеги.
Някои експерти дори препоръчват 15 до 20 минути смях на ден, точно като това, че трябва да спортувате редовно и да изяждате зеленчуците си. Ако не сте взели дневната си доза смях, гледайте видеото по-долу. То е живото доказателство, че смехът е заразен :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар