5 лесни ежедневни навика, които променят дългосрочно

Всички знаем стойността от създаването на устойчиви навици.

Как редовните навици ще променят живота ни и от силата на повторението, ще постигнем невероятни резултати с течение на времето с почти никакви усилия.

Но как да се борим и поддържаме набор от повторения, които знаем, че ще ни помогнат по пътя? Какво става, ако сме се опитвали преди и усилията не са носили резултат?
Това ни разочарова и ни кара да се чувстваме уморени от провала всеки път, когато изменим и не се придържаме към още един добър навик.


Аз никога не считах себе си за човек с добри навици. Поглеждайки назад в живота ми, често съдя себе си за това, че съм бил мързелив. Когато бях млад често оставах в леглото докато мога, понякога краката ми не стъпваха на земята до обяд в събота и неделя.

Тогава, след като бях студент, реших да направя нещо с живота ми, както и да управлявам себе си по-добре. Чувствах, че бях готов да направя сериозно усилие да придобия добри навици и да променя живота си. Научих за значението на съчетанията, както и 72-часовото правило. Трептях и се опитвах да установя добри навици.

След няколко години на добри намерения, опит и грешки, постигнах това, което първоначално тръгнах да правя…Не точно. Наистина никога не се придържах към тях постоянно. Дори след като бях на строг хранителен режим и упражнения за повече от две години и постигнах добри резултати, често не бях постоянен в установените ми поведения.

Не бях наясно съзнателно по това време, но дълбоко в себе си изгубвах вяра в себе си. Разочаровах се отново и отново и ми липсваше дисциплина да променя живота си към по-добро.

Едва по-късно разбрах, че целта ми да изградя и развия добри навици е била с погрешна нагласа. Възхищавах се от други, които бяха привидно перфектни и исках да бъда като тях.

Бях в една недостижима илюзия за мен по това време с нагласата, която имах.

Моят проблем беше, че не можех да насаждам тези навици, докато имах други на това място. Не бях мотивиран и достатъчно фокусиран да изпълня новите си поведения. Бях като заслепен без наистина да знам кои навици ще ми помогнат да постигна целите си.

След този пробив на реализация започнах да се съсредоточавам върху различен набор от навици, които ми донесоха успех сега и ми осигуриха основа за по-амбициозни навици.

1. Задайте намерение за деня.

Всеки ден е много лесно да се разсейваме и да заплитаме живота си в очевидни предизвикателства. За да демонстрираме трайно дългосрочните промени, които да намаляват пречките в живота ни, защо да не зададем малък ангажимент за всеки ден, който лесно може да се постигне?

Можете да го направите като го поставите във вашия календар(или си го напомняйте) в нощта преди едно нещо, което бихте искали да постигнете на следващия ден. Поставете основите за следващия ден. Така обещавате на себе си да направите нещо важно за вас в ума си, че вероятно няма да го пренебрегнете.

Това може да работи особено добре, ако сте отлагали нещо важно за известно време. Уврете се, че основната цел е за следващия ден. Тя ви дава кураж да изпълните целта без извинения.

2. Подхранвайте вашата мотивация ежедневно.

Предприемането на последователни и устойчиви действия, за да постигнем целите си може да бъде трудно предизвикателство. Това изисква дисциплина, много воля и постоянна устойчивост. Но един трик за всеки ден е да подхранвате вашата мотивация.

В действителност може да събудите вашата мотивация просто като получите своето вдъхновение в EvoLife.bg. И вие ще бъдете изненадани колко лесно е да се постигне последователност. Можете също да направите план за времето си всеки ден (за предпочитане от момента, в който станете от леглото) за да поставите основата за предстоящия ден.

Четете книги, слушайте подкасти или гледайте видеоклипове по дадена тема , от която се интересувате силно. Това ще ви тласка умствено, ще увеличи енергията ви и също може да помогне на точка #1 – намеренията ви за деня. Помните ли чувството, когато промените нагласата си, която ви зарежда да предприемете действие? Можете да направите това да се случва всеки ден.

3.Правете само по едно нещо.

Фокусирайте се върху една задача и я дръжте здраво като антидот на мултитаскинг. Общата обосновка е да направим повече неща наведнъж, за да свършим повече работа за по-малко време. Това, което се забелязва обикновено обаче е точно обратното; мултитаскингът вреди на производителността. Ума е в състояние да присъства на една задача в даден момент.

Някога говорили ли сте по телефона с някого докато проверявате електронната си поща? Резултата от това е, че не можем да отделим необходимото внимание на всяка дейност.

Единствения начин, по който можете да спестите време, когато имате много неща за вършене е чрез ясна настройка на процесите, които се грижат за себе си, докато присъствате на нещо друго.

Съсредоточете се върху един проект за кратък период от време, за да постигнете по-добри резултати. Не се губи време, когато отдаваме цялото си внимание към нещо. И това не е само за хора, които изпитват затруднение с концентрацията за продължителен период.

Реално всички ние се борим да се съсредоточим за по-дълъг период от около 20 минути в даден момент. Вземете това под внимание, когато планирате къси сегменти на работа или обучение и си вземете почивка, след като започнете да се отклонявате.

4.Задавайте въпроси като неуморим четири годишен малчуган.

Децата подлудяват родителите си с техния постоянен поток от въпроси. Особено момичета на около четири годишна възраст, които са много любознателни – някои задават по 300 въпроса на ден. Те искат да знаят всичко и въпросът никога не е глупав. Той им помага да научат повече и мозъците им се развиват изключително бързо.

След известно време въпросите намаляват. Те порастват и стават тинейджъри, които искат да открият себе си и какво се случва около тях, те приемат набор от правила и твърди навици, с които да живеят. И това е лесно да останат с тях в по-зряла възраст. Натискът да отговаряме и да се възприемаме, спира много от нас да излизаме от нашата комфортна зона и да постигнем нови нива на съзнание.

Може да се сблъскате с критично мислене и разпит първоначално, ако сте свикнали да приемате другите гледни точки като факти – както аз направих веднъж.

И да, трябва време, за да стане автоматичен отговор и да проверява валидността на това, което е представено пред вас. Да попитате, „Вярно ли е?” може да ви помогне вали да вярвате на някои идеи и възприятия, или не. Пресейте истината от боклуците и бъдете по-информирани, за да разширите съзнанието си.

5.Дайте пространство на мозъка си.

Повечето от изброените по-горе дейности са свързани с мислене и обвързване с дългосрочно личностно и духовно развитие. Но прекалено много мислен може да доведе до проблеми, особено когато насаждате в ума си ултра-чувствителна система за предупреждение. Той непрекъснато се опитва да ви подскаже, че е в някаква опасност. Това може да ви дърпа по нанадолнището.

За да се балансира всичко това, опитайте заземяване в настоящето. Само за пет минути на ден Оставете мозъка да си почине. Вместо това вижте какво се случва около вас; Чувствайте какво се случва с тялото ви. Може да усещате неща, като изтръпване на пръстите или сърдечната ви дейност. Може би прости хладния въздух по лицето ви. Колко различни шумове може да бъдат различни на привидно тихо място?

Отдаваме твърде голямо значение на постоянно прави неща, толкова много, така че можем да забравим за кои сме ние. Без съдебно решение или копнеж да бъдем различни.

Успокояването на ума редовно доказано намаля стреса и увеличава дългосрочното щастие.

Поставяйки мислите си на една страна и фокусирайки се върху други елементи, можете да се почувствате по-спокойни и в мир със себе си, като този начин допринася за цялостното ви благосъстояние. Започнете да го практикувате още от днес.

Добри навици за цял живот.

Достойни за култивиране на положителни навици са много.

Множество други навици със сигурност правят живота ни по-лесен; добрите сутрешни рутинни навици,здравословния хранителен режим или дори духовното прочистване на пространството редовно.

Но ако се стремите да развивате добри навици, можете да започнете с тези, които могат да изградят необходимата инерция. Спрете да създавате чувството за провал в себе си. Навиците на работа, които ще служат като основа за всички останали.
Това е причината хората да казват, „Животът е твърде кратък.” Не искам да се събудя един ден и да открия, че съм изгубил половината си живот в изграждането на навици, които не работят за мен.


Мисли и се развивай. Това е всичко, което трябва.



Източник: http://evolife.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар