18 неща,които бих искал някой да ми беше казал, когато бях на 18

Източник: http://evolife.bg


Тази сутрин докато четях една от любимите си книги „Пътят на художника:  духовният път към по-високо творчество”  бях седнал на кафене на плажа, когато едно 18 годишно момче седна до мен и каза: Това е една много хубава книга. И така започнахме разговор.

Той ми каза, че завършва гимназията и веднага след това ще си търси работа. Но няма никаква представа какво иска да прави с живота си.”Сега просто съм се пуснал по течението”, каза той.

И след това, нетърпеливо и с честни очи, той започна да ме пита въпрос след въпрос:

„Какво правите вие за живота си?”

„Кога и как решихте, какво искате да правите?”

„Защо направи това? Защо не направи това?”

„Ако можехте да се върнете назад щяхте ли да промените нещо?”

И т.н., и т.н….

Аз отговорих на въпросите му по най-добрия начин, по който можах, като се опитвах с това и да му дам и достойни съвети до, които бях стигнал с времето. След половин час разговор, той ми благодари и ние се разделихме.

По път към вкъщи осъзнах , че разговорът с това момче всъщност беше доста носталгичен за мен. Той ми напомни за мен преди десет години. Така, че  аз започнах да мисля за въпросите му отново и започнах да си представям неща, които бих искал някой да ми беше казал, когато бях на 18.

След като се прибрах останах с мисълта, ако можех да пътувам назад във времето какви съвети щях да дам на себе си за живота, когато бях на 18 години.

И така след няколко чаши кафе и няколко бизнес срещи тук са 18 неща, които бих искал някой да ми беше казал, когато бях на 18:

1.Страхувах се да не правя грешки. Грешка сега ми звучи като важен урок. Най-голямата грешка, която можете да направите е да не правите нищо, защото сте твърде изплашени да не сгрешите. Така че не се колебайте и не се съмнявайте в себе си. В живота си човек рядко получава възможности и ние никога няма да сме 100% сигурни, че ще проработи, но винаги можете да бъдете 100% сигурни, че ако не направим нещо няма да проработи. Просто трябва да вземете тази възможност и да се опитате да я развиете! И без значение как ще свърши всичко тя винаги завършва по начина, по който трябва да бъде. Или успяваме или научаваме нещо. “Win-Win”. Не забравяйте, че ако никога не действате, вие никога няма да узнаете със сигурност и ще останете на същото място завинаги.

2.Намери добра работа, която обичаш. Ако мога да предложа на себе си 18-годишният някои съвети за кариерата те ще бъдат да не се вслушвам в другите идеи, цели и препоръки на хората. Ще си кажа да не избирам работа, защото е популярна, или статистически създава специалисти, които правят много пари. Ще си кажа, че правилния избор на кариера се основава на една ключова точка: да намеря упорита работа, която да обичам да правя. Стига да останем верни на себе си и да следваме собствените си интереси и ценности, можем да намерим успеха чрез страстта. Може би по-важното е, че няма да се събудим няколко години по-късно работейки на място, което презираме и да се чудим „как по дяволите ще работя това през следващите 30 години?” Така че ако намерите работата, в която се чувствате добре и на място, не се колебайте. Вие ще постигнете нещо голямо. Тъй като добрата работа за вас няма да е трудна, когато се концентрирате върху страстите си.

3.Инвестирайте време, енергия и пари в себе си всеки ден. Когато инвестирате в себе си, вие никога няма да загубите и с течение на времето ще се промени траекторията на живота ви. Вие сте продукт на това, което знаете. Колкото повече време, енергия и пари харчите да придобивате подходящи знания, толкова по голям контрол ще имате върху живота си.

4.Търсете нови идеи и възможности често. Нашите естествени човешки страхове от неуспех и срам понякога ни карат да спрем да опитваме нови неща. Но ние трябва да се издигнем над тези страхове, за да изградим историята на живота си. Трябва да изпитаме кулминацията на много малки, уникални преживявания. Колкото по-уникален опит придобиваме, толкова по-интересен става живота ни. Така че търсете нови възможности и не забравяйте да ги споделяте с важните за вас хора.

5.Когато започвате да изграждате уменията си в кариерата, се съсредоточете първо върху едно и го развивайте. Мислете както при каратето: черен колан изглежда далеч по-впечатляващ от кафяв, но кафяв колан наистина изглежда по-впечатляващ от червен колан нали? Не забравяйте, че обществото цени експертите. Стремете се да научите едно нещо, но до съвършенство и след това погледнете за друго умение.

6.Хората не могат да четат мислите ти, затова кажи им какво мислиш. Никога няма да знаем как се чувстват другите около нас, ако не им кажем. Вашият шеф? Да, той не знае, че вие желаете повишение, защото не сте му казали още. Това сладко момиче не говори с вас, защото сте прекалено срамежлив? Да, познахте в живота вие трябва да общувате с другите хора около вас. И често трябва да направите първата крачка и да заговорите първи. Трябва да казвате на хората какво мислите. Това е толкова лесно.

7.Взимайте бързи решения и предприемайте незабавни действия. Действайте и не отлагайте, възползвайте се от новите възможности, или някой друг ще ви изпревари. Не можете да промените нищо или да вървите напред, ако стоите отзад и мислите, а не действате. Не забравяйте, че има огромна разлика между това да знаем как се прави нещо и в действителност да го направим. Знанието е безполезно без практиката.

8.Приеми промяната. Независимо дали сте в добро или лошо положение сега, това ще се промени. Това нещо, в което може да сте сигурни. Така че приемете промяната и осъзнайте, че промяната понякога е наложаща и тя трябва да се случи. Това невинаги е лесно или очевидно, но в крайна сметка, ще си струва.

9.Не се притеснявайте твърде много за това, какво другите мислят за вас. В повечето случаи няма значение какво другите хора мислят или казват за вас. Когато бях на 18, аз се влияех много от становищата в училище. Същото нещо се случваше и с колегите ми в университета, те често оказваха влияние на решенията ми. Понякога се чувствах управляван от идеите и целите им, в които вярвах. Сега десет години по-късно разбирам, че съм постъпвал глупаво, особено когато видя, че почти всички тези хора, от които становища ми е пукало вече не са част от живота ми. Освен ако не се опитвате да направите добро първо впечатление(интервю за работа или първа среща), не позволявайте другите да оказват влияние на решенията ви. Какво те мислят и казват за вас не е важно. Важно е как се чувствате със самия себе си.

10.Винаги бъди честен със себе си и другите. Честността създава мир за ума, а той е безценен.

11.Разговаряйте с много хора в университета и работата си. Шефове. Колеги. Професори. Съученици. Други студенти извън вашия основен социален кръг. Декани. Приятели на приятели. Всички! Защо? Това е един вид не само социална, но и професионална мрежа. След като завърших университета имах предложения от трима работодатели. Двама от тях ми предложиха работа без дори да отида на интервю(това е така, защото имах вече препоръки от преподаватели). Когато работодателите търсят хора за фирмата си, факторът, който е определящ е доверието, ако те са чули добри думи за вас вратата е отворена. Така че, ако започнете изграждането на вашата професионална мрежа от рано, ще сте благодарни след това. С течение на времето ще продължавате да се запознавате с нови хора и пред вас ще се откриват нови възможности.

12.Останете сам със себе си поне за десет минути всеки ден. Използвайте това време да помислите, да планирате следващата част от деня или да изясните целите си. Творческото и продуктивно мислене процъфтява по лесно в самотата и тишината. С тишината може те да чуете мислите си, можете да стигнете дълбоко в себе си и да се съсредоточите върху следващата набелязана стъпка от живота си.

13.Питайте. Най-голямото „приключение” е способността да се допитаме, да задаваме въпроси. Понякога в процеса на разследване, търсенето е по-голямо от самия отговор. Отговорите идват от другите хора, от Вселената на знанията и историята, от интуицията и дълбоката мъдрост в себе си. Тези отговори никога няма да излязат на повърхността, ако никога не зададем правилните въпроси. По този начин Самият акт на задаване на правилните въпроси е отговорът.

14.Използвайте ресурсите, до които имате достъп. Обикновеният човек е учуден, когато види някой да показва признаци на емоционално щастие. Как някой с толкова ограничено физическо състояние може да бъде толкова щастлив? Отговорът лежи в това как те използват ресурсите, които имат.

15.Живейте според възможностите си. Живейте удобен живот, не разхищавайте. Не се опитвайте да впечатлите останалите. Не заблуждавайте себе си в мисли за богатство, то не се измерва в материалните неща.

16.Отнасяйте се с другите така както искате те да се отнасят с вас. В живота и бизнеса, не е от значение толкова това, което правите, а това „как карате хората да се чувстват”. Така че уважавайте родителите си и всички около вас. Няма граници и класове, които определят една група от хора, които заслужават да бъдат спазвани. Показвайте на всички едно и също ниво на уважение. Подкрепата, насърчаването и вземането на участие в живота на други хора е най-голямата награда в живота. За да получите, трябва да дадете.

17.Разберете какъв човек сте. Нищо няма смисъл, ако не ни доставя удоволствие. Помислете дали работата ви харесва и какви хобита имате, какво обичате да правите. Попитайте другите за себе си, за постиженията си.

18.Разберете какво е вашето призвание. Трябва да следите сърцето си и да разберете какво е вашето призвание. Някой от нас са родени да бъдат музиканти – да общуват със струните и китарата. Други са родени да бъдат поети – да се докоснат до сърцата на хората с изящната си проза. Трети са родени да бъдат предприемачи – да създават възможности пред други хора, да изграждат компании. И все пак, някой от нас са родени да бъдат не каквото и да е. Независимо от това, какво ще решите да правите в живота си вие трябва да го почувствате във всяка частица от вашето същество. Тогава вие ще разберете, че вие сте родени да правите това. Не губете живота си в сбъдването на мечтите и желанията на някой друг.

Преди всичко, се забавлявайте и не съжалявайте за това, което не можете да промените. Животът е кратък, но невероятен. Насладете се на преживяването.

Също така, ако ви харесва тази статия и си търсите подобни съвети за живота, взаимоотношенията и личностното развитие силно ви препоръчваме да прочетете…

Няма коментари:

Публикуване на коментар