Ефект на скока – за един друг поглед върху личностното развитие

Източник: http://www.lifehack.bg/self-improve/efect-na-skoka/ 




Автор Мартин Стоев – с интереси в: предприемачеството, дигиталния маркетинг, състезател и треньор по фехтовка, gaming.
В следващите редове ще  ви споделя  точно какви стъпки следвам, за да постигна личностно и кариерно развитие. Интернет е пълен с високопарни съвети, които звучат добре и може би ни карат да се замисляме на момента, но проблема е, че не са практически насочени. Има нещо съществено различно във вижданията ми.
Аз не съм преуспял, поне все още не. Всеки ден израствам, крачка по крачка.  Осъзнах сам за себе си какви стъпки да следвам, за да успея в живота, да съм щастлив и ги следвам неотменно. При мен има резултат. Надявам се да е така и при вас. Всички ние искаме да израстем, да направим качествен скок.
Но как да скочим? Какво прескачаме? Къде искаме да се приземим?
Дълго размишлявах над тези въпроси и достигнах до няколко интересни закономерности, от които се ръководя в желанието си да бъда успешен. Подобно на скок от място, така и личностното израстване на всеки един от нас зависи от подготовката и от добрата начална позиция. Ще сравня всяка стъпка от личностното развитие с етап от спортен скок:
Себеосъзнаване
Лесно е да ти кажат  „Осъзнай се!“. Но не ти посочват пътя. Ще ви споделя как всичко започна при мен. Лично мое виждане е, че първата стъпка в развитието ни е себеосъзнаването. Какво мога? Колко добре го мога? С какво искам да се занимавам? Образованието ми достатъчно ли ме подготвя за бъдещата ми реализация?
Трябва да сме честни при отговорите на тези въпроси. Също така трябва да си дадемдостатъчно време, за да осмислим отговорите, да погледнем на проблема от различни ъгли, да помислим над няколко перспективи. Представете си как приклякате при подготовката ви за скока.  Напрягате мускулите си. Усещате напрежението, което чака да бъде отприщено. Същият ефект усетих, когато се осъзнах.
Проблеми  и под-проблеми – цели  и под-цели
Вече имаме цел, осъзнали сме какво искаме от живота.
Веднага се сблъскваме с първия проблем – как да го постигнем?  Изглежда ни твърде далечна, трудна за достигане, не знаем от къде да започнем. Ами ако разбием целите на под-цели? Ако разбием под-целите на мини цели? Изведнъж  главната ни цел е разбита на множество решими проблеми. Остава да започнем с разрешаването на първия.
Да! Точно по този начин трябва да отскочим!
Връзка пари-време-качество
link
Осъзнах, че за да се развивам, трябва да плащам с парите и времето си. Колкото повече пари имам, толкова по-бързо и по-качествено мога да постигам целите си. С по-малко пари жертваме повече време или просто нещата не се получават качествено.
Нека разгледаме всеки елемент:
  1. Имаме много пари / Имаме достатъчно  пари / Нямаме пари;
  2. Отнема много време / Отнема нормално време / Отнема малко време;
  3. Постигаме високо качество / Постигаме средно качество / Постигаме ниско качество.
При придобиване на умения,  качеството им зависи от количеството отделено време и средствата, с които разполагаме. Винаги трябва да се стремим към високо качество!Оптималният вариант е всичко да се случва бързо и качествено , и то за малко пари.
За съжаление такава утопия трудно се постига, но това не пречи да се опитваме да я достигнем. Това ни е летежната фаза в скока!
Страх от неизвестното
Представете си, че сте готови за скока на живота ви.
Осъзнали сте се и сте претеглили силните и слабите си страни. Сега си представете една пропаст. Дали ще успеете да я прескочите? Дали ще се осмелите да скочите изобщо? Май е по-добре да сме в безопасната зона на комфорт, която ни заобикаля в настоящето.
Тук е момента да уточним, не пропагандирам безстрашие. Всеки изпитва страх от новото. Страхът е полезен, държи ни нащрек, преценяваме рисковете.
Но трябва да не е водещото при вземането на решения. Трябва да скачаме в новите предизвикателства  не с мисълта, че не ни е страх, а въпреки него!
Мотивацията
jump
Тя е движещата сила. След  като се осъзнаем, ние сме повече от мотивирани.
Чувството е невероятно! Започваме да сме проактивни. Не да чакаме нещо да ни се случи, ние започваме да го предизвикваме! Започваме стъпка по стъпка да постигаме целите си. Много добре! Но пътят е дълъг. Мотивацията има пикове и спадове.
Трудно е да я поддържаме сами.
Намерете си партньор. Може и да са няколко. Не е задължително да делите нещо, за да сте съмишленици в обща кауза.  Просто когато се обезкуражиш, домързи те или започнеш да влизаш в погрешния коловоз, това ще са хората, които ще е те върнат в правия път.
Хоп…….и скачаш!
Аз съм сигурен, че ще постигна целта си. Живях в Лондон и бях треньор по фехтовка. Имах достатъчно свободно време, и то в продължителен период, така че да развия моя лична философия. Сега я следвам, започва да се получава.
Изградих контакти в социалните мрежи с хора, от които мога да се уча в сферите, които се интересувам.  Проактивен съм.
Предизвиквам нещата, не чакам да ми се случат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар