Ако искаш да следваш мечтата си, трябва да кажеш НЕ на всички алтернативи!

Ако искаш да следваш мечтата си, трябва да кажеш НЕ на всички алтернативи!
 ———————————————————————————————–   изображения: Оливър Ембертън
Мозъците ни са като надуваема топка пълна с пчели…,
…в която стотици противоречиви импулси ни тласкат в различни посоки. Ние никога не искаме да правим само едно нещо. Винаги искаме да вършим по сто неща едновременно – искаме всичко. Искаме да тренираме, да учим испански и накрая да ни остане време да отидем и на пица. Нашите желания са безброй независими агенти, които работят, за да насочат надуваемата топка (живота ни) единствено в своята собствена егоистична посока. И както обикновено се получава – от толкова много бутане наляво, надясно, напред и настрани, надуваемата топката се оказва в застой – контролирана повече от “терена” на който се търкаля, отколкото от волята на това, което е вътре в нея.
как да постигна целите си
Това е начина, по който повечето хора живеят живота си.
Постоянно се чувстваме в конфликт със себе си и с желанията си. Никога не разполагаме с достатъчно време, за да направим всичко, което е в надуваемата ни топка, колкото и продуктивни списъци със задачи да си правим. И това, което се случва с нас е по-силно от способността ни да се борим с него. Нека обаче да поправим това!

Проклятието на “великата идея”

Представете си, че преди 20 г. сте бил гений, който е имал идея да създаде Google, Amazon, или Facebook. Измислил сте 3 от най-добрите бизнес идеи за последното столетие и ако бяхте основали някоя от тях, днес щяхте да сте повече от милиардер.

Но ако трябваше да стартирате и трите бизнеса едновременно, сега щяхте да сте до никъде! Не е достатъчно да имате големи идеи. Много хора имат такива. Проблемът е, че твърде много страхотни идеи взаимно се неутрализират.

велики идеи
Ето защо доста често умни хора се държат като пълни идиоти и не постигат нищо, докато други, с по-малко пчели в главата продължават да се “търкалят” напред, независимо от терена. При този обем от направления, лидерството също спира да работи, защото в колкото повече посоки насочваме един човек, толкова по-малко разстояние ще измине.

Как обаче да постигнем невъзможното?

Представете си, че имате някаква безумно амбициозна цел за себе си. Да речем, че искате да напишете книга или да кацнете на Марс. Ако сте абсолютно сигурен, че трябва да направите това – ако живота ви и този на тези, за които ви пука зависеше от това –какво бихте направили? Как бихте постъпили? Щяхте да захвърлите всичко останало и да се втурнете да преследвате тази голяма цел, нали? Щяхте да се превърнете в една гигантска пчела във вашата надуваема топка и да бутате в една, единствена посока!
Ето тогава щяхте и да се движите много, много по-бързо напред:
как да постигнем невъзможното
Ако сте чували (гледали) историята за Алан Тюринг и неговата машина за разкодиране, която единствена успя да пребори немската Енигма, знаете за маниакалната отдаденост на математика към неговата заветна цел – да създаде метод за разбиване на немските кодирани съобщения изпращани през Втората световна война. Посоката, към която се опитвам да ви насоча е вманиаченото фокусиране върху едно-единствено нещо.
Това вероятно е и най-добрата хитрост за постигане на успех.
Този модел, прилаган не само от Тюринг, но и от ЕдисонАйнщайн и т.н., непременно носи резултат, за разлика от това да подхвърляте наляво-надясно жужащата топка пълна с пчели. Когато сте в състояние да се съсредоточите само върху едно желание, мечта или цел, вашите постижения непрекъснато ще достигат до своята теоретична граница:
bees7

Затова и повечето хора не се провалят заради наличието на малко потенциал. Провалят се, защото техния потенциал е разпръснат в прекалено много посоки!

Как да се справите с рояка от пчели в живота си?

Винаги ще искате да опитвате и да правите повече, отколкото може да постигнете. За съжаление да се разкъсвате в няколко различни посоки е единствения най-бърз начин да си гарантирате провала. Ако насочите всички пчелички (желания) в живота си в една, единствена посока – то това би бил най-бързия начин да постигнете успех.
В тази връзка опитайте следното:
  1. Поставете си една висока цел. Ако амбициите ви са малки, то те лесно ще бъдат победени или заменени от друга “пчела”. Към големите цели (колкото и парадоксално да звучи) е по-вероятно да се придържаме, защото заради тях си струва да игнорираме останалите по-малки.
  2. Ограничете се до 3. Ограничете списъка си до 3 различни части от живота си, които искате да подобрите. Например: работа, семейство, хоби. За всяко от тези три неща, преследвайте само една цел.
  3. Изключете го. Всичко, което не е основен приоритет в момента може да се свърши по-късно. Марк Зукърбърг беше достатъчно умен, за да създаде първо Facebook и след това да научи китайски. Не се прилепвайте твърде много към вашите малки цели, за да не пропуснете онази, голямата, за която мечтаете.
  4. Пазете се от безсмислени и елементарни желания. Внимавайте за онези “дребните неща, които също желаете”. Те ще ви карат да се чувствате добре, ще ви успокояват, ще ви оправдават, ще ги постигате автоматично. Те обаче са смъртоносни за вашата мечта. Игнорирайте ги! Така ще дадете една нова посока и по-бърза скорост на онова, което наистина искате да постигнете.
  5. Стройте пчелите в една редица. Може и да не успеете да създадете едновременно следващия Google, да излекувате рака и да кацнете на Марс. Но можете да се превърнете в атлетична личност и успешен ръководител, например. Успехът в работата и фитнесът могат да бъдат две основни, чудесно допълващи се цели: здравия физически човек може да бъде по-добър лидер. Това всъщност не е една, а цели 2 пчели, бутащи надуваемата топка в една и съща посока – много по-силно!
bees1
Малкото хора, които са постигнали зашеметяващи резултати, променили света, живота си и са постигнали мечтите си, не са направили това като са разделяли своите намерения в различни посоки. Те са имали само една голяма пчела, която са изстрелвали право напред, казвайки НЕ на всички останали възможности, които животът им е предложил. Ако искате да се сдобиете със силата да преследвате мечтите си, трябва да кажете НЕ на всички алтернативи. Не е лесно, но ако се отнася за вас си струва цената.

Няма коментари:

Публикуване на коментар