Защо трябва да разчупваме рутината?


Мозъкът притежава способността да се разбужда и да увеличава своята мощ, когато не се подчинява на рутината
В нашия мозък има една дълбоко скрита, малка по размери област, наречена хипокам, която действа като истински радар за всички нови неща. Всеки път, когато изникне нещо ново, хипокампът го сравнява с натрупаната отпреди информация.
Ако наистина става дума за новост, хипокампът изпраща сигнали до други зони в мозъка, които произвеждат допамин – хормона на удоволствието. Изследванията показват, че всяко ново нещо стимулира паметта, пише в книгата си „Най-доброто лекарство сте вие“ (Colibri) прочутият френски лекар Фредерик Селдман. 
Мозъкът притежава способността да се разбужда и да увеличава своята мощ, когато не се подчинява на рутината. Привичките и повторенията са отрова за интелектуалните способности. Бързината на мисълта, паметта и интелигентността се нуждаят от промяна – необходимото гориво, което е жизненоважно за тяхната надеждност и ефикасност. 
Липсата на всекидневни дребни опасности, прекалената лекота на всекидневните задачи, липсата на непредвидени ситуации и нови социални контакти крият истински риск. 
Защо понякога хората се чувстват по-уморени по време на почивка?
Никой не отрича, че целта на почивките е да се чувстваме добре, да се забавляваме и да изпитваме приятни усещания. Но когато почивките се впишат в рутината на повторението и липсата на промяна, отделянето на хормоните на щастието намалява. Наличието на летни вили за мнозина е онази липса на промяна и отсъствие на приключения, с които просто заместваме една рутина с друга. 
Трябва да се научим да излизаме от конвенциите, когато е необходимо. Това противоречи на наученото в училище, където вечно очакват от нас да стоим в калъпа. Трябва да се въведат часове, в които да учим децата да се променят непрекъснато и да не вървят по утъпканите пътеки. Именно там се крие разковничето на успеха. И накрая, хората са като змиите – онези, които не успеят да сменят навреме кожата си, загиват. 

Източник: economy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар