Да се научим на търпение

Живеем в свят, в който искаме всичко на момента. Нетърпеливи и забързани, внасяме допълнително стрес и напрежение в ежедневието си. Сега веднага не винаги е най-добрият, правилният или възможният момент да получим или постигнем нещо. Осъзнаването на това изисква да бъдем търпеливи, но за някои хора търпението е истинско предизвикателство. Можем ли да го овладеем? 
„Ние сме изгубили способността си да чакаме, без да изпитваме тревога и раздразнение“,  казва Мери Джейн Райън, автор на книгата Power of Patience. Да, има хора, които като цяло са по-търпеливи по рождение, но според Мери Джейн Райън търпението може да бъде научено.  Вижте какво съветва тя да направим в моменти, в които изпитваме нетърпение: 
1. Разходете се или се раздвижете. Движението изгаря хормоните на стреса и ни помага да възврнем спокойствието си.
2. Пребройте до 10. Този стар съвет наистина работи, казва Райън. Този подход помага да изчистим мозъка си и си спомним какво наистина има значение.
3. Мечтайте. Отвличането на ума помага, когато например чакаме дълго реда си за нещо и ставаме нетърпеливи. Когато си представяме нещо хубаво, неусетно се успокояваме.
4. Предупреждавайте, че губите търпение. Когато нечии действия ни карат да губим търпение, най-добре е да си го кажем. Това снема напрежението ни и помага на човека отсреща да направи или промени нещо по въпроса.
5. Поискайте помощ. Често губим търпение и показваме раздразнение, когато сме претоварени. Помислете кои задачи може да делегирате и потърсете подкрепа.
6. Практикувайте кратки медитации. Засечете няколко минути и не правете нищо, за да проветрите ума си. Това има незабавен ефект върху психическото и емоционалното състояние.
7. Не позволявайте на нетърпението да ескалира. Сложете малко камъче в джоба си и когато започнете да се чувствате нетърпеливи, започнете да го премествате от единия джоб в другия. Това прекъсва цикъла на нетърпението и ни помага да се успокоим, казва Райън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар